All Garliquered Up II

101020 av pushingdaisies

Som två ouppdaterade panchisar – eller kanske ännu hellre som två opålästa, livsstilsodlande, nyrika hammarbysjöstadspersoner – var jag och mannen ute och HÖSTGRÄVDE i helgen. Där stog vi och vände kockor, störde maskar och öppnade upp för näringsläckage som om det inte fanns någon morgondag. Och jag måste erkänna, det var liksom väldigt… tillfredsställande. Jag fattar varför ordningsamt folk envisas med att göra det.

Men vi hade en bra ursäkt – vitlökssådden. Det blev en dubbelrad, med 10 centimeter mellan både klyftor och rader (varför ska det vara 10 mellan klyftorna och 40 mellan raderna? Det är helt obegripligt tycker jag), och klyftorna 4 cm ner i marken. Dessutom puttade vi ner gödsel, torvmull och stenmjöl. Och för att smöra lite för maskarna så toppade vi hela härligheten med halm. Visst ser det sjukt ombonat ut? 

Läs mer om: ,

9 kommentarer om “All Garliquered Up II”

 1. Thy skriver:

  Men fan, jag som just petade ner vitlöksklyftor 10 cm ner med 15 cm mellanrum. Blir det fel nu? Men sedan petade jag ner en drös bland tupanlökarna och rosorna med för jag har hört att det skulle funka bra som ekorrsskydd. Tja vi får väl se…

 2. pushingdaisies skriver:

  Nämen den kommer säkert upp! Vitlök är så enkel och hunsad att jag inte tror den bryr sig om några centimeter hit eller dit. Smart att blanda bland andra lökar, det måste jag testa.

 3. Maria skriver:

  Alltså det där med rad- och plantavstånd har jag aldrig fattat heller. Hur kan ett avstånd vara okej åt ett håll men inte åt ett annat?! mkt mkt märkligt.

 4. pushingdaisies skriver:

  Nämen eller hur!? Jag kommer köra dubbel- och trippelrader nästa år tror jag. Maffigare så!

 5. david wanegårdh skriver:

  hej. kör med 15-20 cm åt alla håll och kanter så blir det bra. själv trycker jag ner klyftorna ca 8cm djupt så de är täckta med ca 5 cm jord. varför täcker ni jorden nu? vitlök utvintrar sällan pga kyla.

 6. pushingdaisies skriver:

  David: Jag har precis läst Ruth Stouts “Den arbetsfria trädgården” och är BESATT av täckodling. Allts ska täckas från och med nu!

 7. david wanegårdh skriver:

  förvisso men vänta till våren att täcka vitlöken. den behöver lite kyla för att må bra och utveckla bra smak. släng på en kvävegiva så tidigt som möjligt och lägg sedan på täcket.

  speed metal på dig! :)

 8. pushingdaisies skriver:

  Grymt tips, tack! Pillar fram dom med en gång.
  Fan vilken härligt nördig blog du har.
  Hail the lök!

 9. david wanegårdh skriver:

  nördighet är grannt. föruftets förmåga att tämja känslan är det som skiljer oss från aporna. fast jag skulle nog vilja vara dvärgshimpans.
  i och med att du planterat klyftorna grunt kan du slänga på ett lager billig säckajord, förslagsvis kogödsel, som gödning och sen lägga på täcket.
  vart i stan är det ni härjar?

Skriv en kommentar