Think I’m in Love – Äpple!

101024 av pushingdaisies

Nämen alltså jag dör, lyssna på det här nya, magiska äpplet: Redlove Era har inte bara klarrött skal, fruktköttet är också rött. Och det håller sig rött när man tillagar äpplet. Så om du gör en äppelpaj med Redlove Era kommer den att vara rosenröd.

Äpplet växer på M9 grundstam, som jag vet funkar i sverige. Hur härdigt själva fruktträdet är vet jag inte, men jag mailade precis försäljaren, Suttons, och frågade. Blommorna ska också vara väldigt fina och rosa.

Sen kommer ju det där tråkiga med att köpa växter från england. Så sjuuuukt dyrt. Jag försökte köpa en kiwi för ett tag sen, som kostade kanske 20 pund. En dam på plantskolan var snäll nog att höra av sig och fråga om jag ville fylla min order med lite fler växter, eftersom portot låg på 80 pund. Det blev ingen kiwi för mig den gången.

Smuggla hade väl ok om det varit en liten krukväxt, men hur smugglar man ett ettårigt träd liksom? Jag kommer typ att få hänga på det ett lösskägg och en hårdrocks-t-shirt och låna med mig mannens pass.

Läs mer om:

16 kommentarer om “Think I’m in Love – Äpple!”

 1. david wanegårdh skriver:

  du kanske inte behöver gå över ån efter vatten. i boken “våra fruktsorter” av leif blomqvist finns det beskrivet ett äpple “Veiniöum” som även det har rött fruktkött. sorten är estnisk och togs fram under 1950-talet. kanske det finns i Sverige? äpplet lär vara väldigt syrligt så därför rekomenderas det ej som ätäpple men väl till saft, mos, vin. lycka till!

 2. Helen skriver:

  Jag vill också ha ett Redlove Era!!! Kan man inte smuggla i ett skidfodral?
  Vilken härlig blogg, ingen spets eller pyssel!

 3. pushingdaisies skriver:

  Senast igårkväll låg jag och funderade på om man skulle kunna smyga med sig ett ungt träd i en sån där hängande klädväska! Sån som man har typ balklänningar i. Eller en golfbag! Med ett sånt där stickat klubb-skydd på skaftet!
  Hmm, jag får nog researcha Veiniöum så länge. Tack för tips!

 4. Tyra skriver:

  Superläckert, det skulle jag också vilja sätta tänderna i. 80 pund för
  frakten låter förskräckligt dyrt. Jag letar efter Kvitten träd om du hittar något i sverige så hör av dig. För jag bara hittat massa spännande sorter i Frankrike men det är ju samma sak där det blir så dyrt.
  Jag gillar Helen idé med skidfodral!

  Tyra

 5. kestin skriver:

  Sådan äpple träd har nog jag,Har alltid undra vad det har varit för konstiga äpplen,röda men inte så stora med rött fruktkött,jag har bott här i 30år,men det var en trädgårdsmästare som byggde huset på 50talet så det är han som har planterat det.

 6. pushingdaisies skriver:

  Men gud vad häftigt! Vad avis jag blir… Hur smakar dom?

 7. Anne skriver:

  Hej Lotten!
  Vi tog över en gammal äppleträdgård för två år
  sedan. Här finns bl a några träd med tilltagande
  rött fruktkött. Vi har konsulterat en äpplebok, och tror det är Fagerö, men helt säkra är vi inte. Hur som helst, just nu är dom stora röda och lätt rodnande i köttet, men vid ett par månaders
  Lagring är dom helt röda.under bara ätäpplen

 8. pushingdaisies skriver:

  Åh det verkar finnas en helt gömd subkultur av röda äpplen utspridda i sverige! Är vi de enda som inte lyckats skaffa något?
  Jag är mycket avis, och ska bara lära mig glob-spaljera, sen skaffar jag mig ett eget, helt klart…

 9. Charlotta Sandqvist skriver:

  Hej! I november övertog vi en gammal gård med ett par knotiga gamla äppleträd. Ett av träden har stora mörkt röda äpplen med kött som är rödast i mitten och strimmigt rött ut mot skalet. Jättegoda, men jag har ingen aning om vad det är.
  L8

 10. pa64 skriver:

  Leif Blomqvist finns på mässan nordiska trädgårdar. Han tar in de fruktträd man vill ha. Annars vet jag att det finns plantskolor som tar in hans träd och buskar till Sverige

 11. Björn Rosell skriver:

  Det finns att köpa från Bakker “Äpple med rött fruktkött”
  Malus domnestica ‘Baya (kanske registrerat varumärke) Marisa’

 12. Michael skriver:

  Gick förbi en trädgård igår där det hängde äpplen ut över gångvägen.
  Jag tog ett i farten (man ska inte palla äpplen jag vet) köttet var helt rött och det var ganska surt.
  Det fanns massor av fallfrukt på gatan så man borde kunna fixa frön om någon är intresserad.

 13. pushingdaisies skriver:

  Michael: ja, jättegärna!

 14. Lina skriver:

  Jag köpte ett red love era på blomsterlandet i Partille.
  Hur har ditt klarat sig, fick du reda på någon zonangivelse?
  Lina

 15. pushingdaisies skriver:

  Lina, jag fick aldrig tag varken på träd eller zonangivelse – men håll mig gärna uppdaterad angående ditt!

 16. Ingrid Rosenkvist skriver:

  Anne!
  Jag skulle gärna köpa ympar av ditt träd. I år är det ju för sent, men till vintern – som ju kommer :)

Skriv en kommentar