The End of Vitlök

110512 av pushingdaisies

Ungefär samtidigt som vitlöksblasten tittade upp, åt vi upp den sista vitlöken från förra året.

Och jag slutar liksom aldrig förundras över hur mycket bättre jag är på att göra mat, jämfört med affären…

Jag köper min sättlök från Solberga gård på Öland, och det är ju svårt att säga något om smaken: antingen är den stekt bortom igenkänning, eller så äter man den rå och slår ut känseln i munnen. Men jag skulle nog ändå säga att vår lök smakade ännu lite mer än köpelök.

Det som var det allra mest fantastiska med hemmagjord vitlök var framför allt två saker:

 1. Hållbarheten – och kom ihåg att det här alltså var en lök jag skördade i det värsta spöregnet på hela hösten – inte direkt idealiskt lökväder. Ändå höll den lätt genom hela vintern, fram till våren. Du vet hur köpelök brukar liksom skrumpna ihop lite och bli brun? Vår vitlök var kritvit och sprängfylld med gosaker ända fram till sista klyftan.
 2. Konsistensen – jag har aldrig tänkt på det, men köpevitlök är TORR. Den går inte att pressa (om man nu skulle vilja det, vilket min man säger att man inte får) eftersom det inte finns nån saft i den, hackar man den fint till en tomat- och vitlökssallad är varje skiva som ett segt dasspapper. Vår vitlök var däremot nästan genomskinlig av saft när man skivade den tunt och skivorna var så spänstiga att dom sa SNÄPP om man bröt dom. Allra bäst: jag har fått ett sorts mystiskt vitlöksfat av min mamma. Det har en upphöjd, räfflad yta där man kan direkt-riva vitlök, och sen hälla på olja och doppa bröd (= yum). Det brukar aldrig gå med köpevitlök för den bara krullar sitt torra skal runt fingrarna. Men, och jag tror att du redan gissat det här, med vår vitlök fungerade det perfekt!

Läs mer om: ,

4 kommentarer om “The End of Vitlök”

 1. mo skriver:

  I helgen köpte jag mitt livs första rosor. De ska få klättra runt på balkongen och göra den lite mer romantisk. En av sorterna heter Chevy Chase. Det är nästan lika fint som finfin vitlök. Så det så.

 2. pushingdaisies skriver:

  Chevy Chase! Jag såg den på en plantskola förra sommaren och tänkte på dig! Vilken tur att du hittade den.

 3. david wanegårdh skriver:

  självklart är egenodlad vitlök att föredra men beroende på sort och hur du hanterar den. skördar men vid rätt tid så påverkar det lagringsmöjligheterna. själv odlar jag vitlök av den anledningen att jag då får lökar som är lätthanterliga och smakrika. med lätthanterlig menar jag stora klyftor som är enkla att skala.
  sorter tillhörande typ 1 har generellt längst lagringstid. det är sorter som thermidrome etc.

 4. pushingdaisies skriver:

  Just det, thermidrome är det ju jag har!

Skriv en kommentar