Att göra

130402 av pushingdaisies

Till alla er som frågat mig vad det är dags att börja så, som jag sagt åt att sitta i båten, här är några grejer det faktiskt är dags att börja med:
Kardon, kronärtskocka, mangold, grönkål (vanlig grön samt svart), basilika (grekisk, helig och vanlig (tack för påsarna pappa!)), strandkål (jag kommer köldbehandla den), chili (bulgarian carrot med knallgula frukter, serrano-peppar från en mexikansk restaurang och penispeppar, som var en present från en vän) samt mupparna epazote och isört (som förnedrade mig stenhårt förra året genom att inte ge NÅNTING).
Jag lägger alla i blöt eftersom jag inte orkar läsa på vem som gillar vad.
Och så funderar jag på att köpa den här månodlings-matrixen, eftersom böckerna är rätt svåra att förstå sig på. Tänker att ett dataprogram som säger åt mig vad jag ska göra är mer Månodling för Dummies.

Läs mer om: , , , , , ,

6 kommentarer om “Att göra”

  1. therese svensson skriver:

    hej! min sambo blev tokig i den grymma artikeln om dig och lotten i alltomträdgård så nu försår han som aldrig förr (obs han får ha några blommor men resten ska vara ätbart pga jag är köksnazi). vi bor ju i odlingszon ett i malmö och undrar 1. har du provat haverrot och jordmandel? 2. jag hatar färska jordgubbar men tydligen har den svenska marknaden dominerats av en enda (äcklig) sort – har du tips på någon bra/god sort?
    xoxo/tessan

  2. pushingdaisies skriver:

    Men woho! Så jävla fett med er odlingszon också, typ ALLT kommer funka hos er.
    1. Har inte testat varken havrerot eller mandel, men båda verkar coola. Har läst om dom i “Jordens täppor” som är en grym bok om man gillar kufigare grejer.
    2. Alltså, jag gick ju själv i honeoye-fällan när jag köpte mina första jordgubbar, och har sen dess inte ryckt upp mig och ersatt dem med något bättre. Men smulgubbar är roliga (hälften smultron, hälften jordgubbe). Och sen fick jag de här tipsen i en tidning, men har inte testat nåt av dom (siffran handlar om i vilken ordning de mognar):
    1. Gariguette
    2. Sonata eller Elsanata (obs här för att Sonata är samma som honeoye)
    3. Florence
    4. Mara des bois – som även remonterar (alltså den fortsätter att blomma även efter första skörden)
    5. Finesse – som även remonterar

    Polka ska vara bra också.

  3. therese svensson skriver:

    TACK! bra tips. dock bestämde jag att vi skippar jordgubben och kör minigurkor i ampel på balkongen istället. jag har en vision av att äta minigurkor från himlen likt grekiska druvor. om du förstår vad jag menar.
    är lite sugen på libbsticka, långbönan red noodle och humle också men vi har bara balkong + 3 pallkragar så det kanske blir lite för mycket. vattenpeppar och sodaört står också på vår odlingslista.
    men vet du om man kan skicka sticklingar via post? alltså utan att de dör?

  4. pushingdaisies skriver:

    Det går skitbra att skicka sticklingar, men om det är från utlandet kan de fastna i tullen om de inte har pass (och pass brukar vara ganska dyrt). Humle är ascoolt, man kan bli lite flummig av den också, av det där ölämnet. Sodaört och vattenpeppar låter ju också grymt. Håll mig uppdaterad.

  5. therese svensson skriver:

    jag återkommer med viktig info och eventuell skickning av sticklingar som klarat sig bra.

  6. Bea skriver:

    Hej. Har du sett att det finns en sida som visar månens gång som är helt gratis?
    http://www.astrologie-info.com/mocal.cgi?language=eng&sidtrop=sid
    och sen kan man ju beställa så-kalender av Maria Thun från Biodynamiska föreningen tror jag.

    Have fun! // Bea

Skriv en kommentar