Årets första trädgårdsvärk

130416 av pushingdaisies

Var läste jag om den här? Minns ej…
Men i helgen byggde vi i alla fall en turbodrivkruka till vår rätt eländiga rabarber, för att försöka boosta smaken lite. Rabarber innehåller oxalsyra, det är den som smakar så där strävt, men det går att få ner nivån på oxalsyran genom att bleka rabarbern.
Så här gjorde vi:

Vi tog en stor svart plastkruka och skar ur botten.
Ställde krukan över rabarbern – tack vare den här falskt marknadsförda årstiden vi kallar vår är den inte uppe än.
Det enklaste hade varit om vi haft ett fat till krukan att lägga på toppen, men de hade vi inte, så vi surrade fast en bambustav på den lossade botten och la tillbaka den.
Runt krukan fyllde jag på med OBRUNNET gödsel – alltså färskt, det som kommer från toppen av gödselstacken, inte inuti.
Här ska man egentligen toppa med halm som legat ute och blivit fuktig och börjat förfalla under vintern, men det är så förbenat svårt att få tag på, och dessutom var det ganska mycket hö i gödslet, så jag vattnade lite på det bara, för att skynda på processen.
Sen drog jag en svart sopsäck över krukan för att täppa till ljusinsläppet lite extra.
Hundratals lyckliga smådjur började surra runt gödslet med en gång och det luktade ladugård på hela lotten.
Nu är alltså teorin att gödslet ska börja förfalla – brinna – och utveckla värme, medan den svarta krukan tar till vara på solvärme och skyddar mot vind. Locket och sopsäcken håller ljuset borta och förhoppningsvis får vi ultratidiga (nåja… ett vanligt år kanske) rabarber, som även är godare än vad de brukar vara.
Det stavas W.I.N.

3 kommentarer om “Årets första trädgårdsvärk”

  1. mo skriver:

    Jag skulle vilja ha ett litet växthus för bär och kryddor till min balkong, men hittar inga fina. Vet du var man kan köpa några trevliga, eller ett lätt sätt att tillverka några bra. Och så vill jag veta exakt vilken sorts jordgubbar jag ska köpa!

  2. PUiByn skriver:

    Intressant!! Var får man tag på häst/ko-skit i Stockholm??

  3. pushingdaisies skriver:

    He he, jag frågade en ridskola om jag fick hämta från deras dyngesta. Det fick jag, så länge jag själv hoppade ner i containern och grävde upp det jag behövd. Mycket vanskligt men spännande.

Skriv en kommentar