Kolla, det är en tomatis! Nej jag vet en POMAT!

131129 av pushingdaisies

Jag visste att brittiska odlare har hållt på och experimenterat med ympningar mellan olika sorters tomater, typ ympat in en fin körsbärstomat på nån kraftig, vanlig tomatrot. Jag har aldrig riktigt vetat varför, men dom håller ju på med så mycket grejer där borta.

Men sen händer det här.

Dom kallar det för en “TomTato”. Jag kallar det för Pomat. En körsbärstomat ovan jord och en potatis under jord. Lite oklart vad syftet är med den här sjuka, sjuka grejen, men man måste älska alla grönsaker som ser ut som om dom rymt från Dr. Moreaus ö.

Läs mer om: ,

9 kommentarer om “Kolla, det är en tomatis! Nej jag vet en POMAT!”

 1. mattlo skriver:

  Waaow. Vill ha.

 2. pushingdaisies skriver:

  Visst eller hur? Säljs som planta i England och Nya Zeeland, men det brukar bli så jämrans dyrt med frakt – typ pass för växter kostar 800 styck eller nåt.

 3. Mo skriver:

  Pass för växter? Det kräver ett eget inlägg!

 4. pushingdaisies skriver:

  Jag har haft teorier om vilken typ av väska man lättast skulle kunna smuggla obemärkt genom tullen, innehållande en ovanlig sorts kiwi som förädlats i england. Golfbag? Skidväska?

 5. therese svensson skriver:

  detta är HELT GENIALISKT otäckt weird och klokt, smakar stammen cola? bladen ingefära? är Blumenthal hjärnan bakom? frågorna är många men jag har en fråga om bergamott. vill gärna prova odla detta på Söderläge hos oss i Malmö men hittar varken frön eller sticklingar, har du tips? undrar även vad du tycker om humle? vi har inte fått det att funka här men på släktens bygd i Jämtland växer det som ogräs så jag vill gärna ta lite jämtland till Malmö. xoxo!

 6. therese svensson skriver:

  ps på min önskelista står det att jag vill göra en odling-till-mun plant/kokbok som ges ut som katalog och pocket. du odlar jag lagar.

 7. tistelochpion skriver:

  Det här är det sjukaste jag läst idag, måste stänga ner datorn nu och reflektera över det här ett tag. Pomat… Herregud vilka idéer…

 8. fia skriver:

  Kan man bygga en egen pomatplanta? Man kan ju ympa äppleträd själv. Hur gör man?

 9. pushingdaisies skriver:

  Man borde ABSOLUT kunna bygga sin egen pomat – jag vet dock inte i vilket skede ympningen sker. Är det på en halvt uppvuxen planta som potatisblasten byts ut mot en tomatstjälk, eller är det på en mikroskopisk nivå, att en millimeter potatisrot löds ihop med ett öga från en tomat? Tål att sökas på…

Skriv en kommentar